Cum va decurge, anul acesta, evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

5521
Cum va decurge, anul acesta, evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a - fond-corectarejpg-2-1715187846.jpg

Articole de la același autor

Anul acesta, corectarea nu va fi digitalizată pentru evaluările naționale ale elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, a declarat directorul general al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, Marian Șuță. Ca urmare, a precizat acesta, în 2024 nu sunt noutăți legate de evaluările copiilor.

Cele trei testări au scopul de a evalua capacitățile elevilor de a pune în practică informațiile dobândite pe parcursul unui an şcolar, iar accentul nu se pune pe cunoștințele elevilor, ci pe cunoştinţele pe care elevul trebuie să le posede, aptitudinile, abilităţile pe care el trebuie să şi le însuşească, context în care elevii vor fi puşi în faţa unor probleme din viaţa cotidiană la care vor trebui să răspundă. Altfel spus, testele nu vizează ceea ce se predă la clasă, deoarece nu urmăresc reproducerea de informaţii. Fiind centrate pe deprinderi, abilităţi de adaptare la situaţii noi, aceste teste se axează pe competenţele dobândite, nu pe reproducerea de cunoştinţe predate. Cum am precizat deja, anul acesta nu sunt noutăți. Se pare că în viitoarea metodologie vor fi, dar anul acesta nu.

„Corectarea se va face normal, cum s-a făcut și anul trecut, în școală: un evaluator de la clasă și un alt cadru didactic. Corectarea clasică, la fel ca anul trecut”, a spus Marian Șuță. Precizăm că lucrările elevilor de la simularea examenelor naționale (Evaluarea Națională și BAC 2024) au fost corectate digitalizat. Un profesor a avut de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională (EN VIII) și Bac 2024, inclusiv de acasă, cum a prevăzut procedura Ministerului Educației. Lucrările au fost scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate. În practică, numărul a ajuns și la 70-80 de lucrări, potrivit surselor edupedu.ro.

Reamintim că Evaluarea Națională de la clasa a II-a începe pe 13 mai, cu proba de Limbă și comunicare - scris (Limba română și limba maternă), potrivit calendarului oficial. Evaluarea Națională la clasa a IV-a începe pe 21 mai cu proba la Limba Română, pe 22 mai - Matematică, 23 mai - Limba maternă. La clasa a VI-a, examenele încep pe 28 mai cu proba de Limbă și comunicare, 29 mai - Matematică și Științe ale naturii.

În anul școlar 2022-2023, Evaluarea națională pentru elevii de clasa a VI-a nu s-a mai organizat, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 56 din 11 iunie 2023. Inițial, examenele ar fi trebuit să se desfășoare pe 24 și 25 mai, însă au fost amânate în contextul grevei angajaților din învățământ. Pe 30 mai, Ministerul Educației anunța că probele vor avea loc în zilele de 12 și 13 iunie, fiind publicat și un ordin în Monitorul Oficial. Pe 15 noiembrie 2023, toate școlile care au clase primare și gimnaziale ar fi trebuit să testeze o aplicație dezvoltată de Centrul Național de Evaluare și Politici în Educație. Conform surselor edupedu.ro, testarea aplicației Ministerului Educației în toate școlile cu clase primare și gimnaziale, pentru colectarea datelor de la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, nu s-a mai ținut miercuri, 15 noiembrie, din cauza unor probleme tehnice. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.318 secunde